Er kwam een konijn bij de bakker.
“Heeft u ook worteltjestaart?”
“Nee”, zei de bakker. “Dat heb ik niet”.
De volgende dag kwam het konijn weer.
“Heeft u ook worteltjestaart?”
“Nee”, zei de bakker. “Dat heb ik niet”.
Nadat het konijn nog twee keer was langsgekomen wist de bakker wat hem te doen stond. Hij moest en zou een worteltjestaart maken. Hij zocht het recept, werkte de hele nacht door en stond de volgende ochtend, trots met zijn worteltjestaart op het konijn te wachten.
De deur ging open en daar stond het konijn. De bakker was er klaar voor.
“Heeft u ook worteltjestaart?”
“Ja!”, zei de bakker met vrolijk en trots. “Dat heb ik!”.
Waarop het konijn antwoordde: “vies he?”
En daar ging de reputatie van de worteltjestaart. Dankzij het konijn denkt nu half Nederland dat worteltjestaart vies is. Dat is wel jammer want worteltjestaart is namelijk erg lekker! En de grootste grap is, dat het niet eens hartig is zoals vele denken. Nee, worteltjestaart is heerlijk zoet en super lekker voor bij de thee of koffie.
Dit heb je nodig:
- 200 g boter
- 1 winterpeen, dun geraspt
- 150 g fijne kristalsuiker
- 2 eieren
- 200 g zelfrijzend bakmeel
- 1 tl kaneel
- 125 g blanke rozijnen (zak 250 g)
- 100 g verse roomkaas (kuip 150 g)
- 125 g poedersuiker
- 1 zakje vanillesuiker
Zo maak je het:
Smelt 150 gram boter en roer dit met de geraspte wortel, suiker, eieren en een snufje zout met een mixer of garde in een kom. Zeef het bakmeel boven het ei-wortelmengsel en roer dit samen met de kaneel erdoor. Rozijnen er nog even doorheen roeren en klaar. Dit is het beslag. Best makkelijk toch?
Voordat het beslag in de springvorm kan even het bakpapier op de bodem doen en de randen invetten met boter. Daarna kan het in de oven. Ongeveer 45 minuten op 175°C.
Je kunt testen of het gaar is door even met een satéstokje erin te prikken. Als het schoon uit de cake komt is het klaar. Haal de cake dan uit de oven en laat het goed afkoelen.
En dan.. de toping!
Doe de rest van de boter (op kamer temperatuur, dus zacht maar niet gesmolten) in een kom samen met de roomkaas, poedersuiker en vanillesuiker. Mix het totdat er een glad geheel ontstaat.
Haal de cake uit de bakvorm en leg het op een schaal of bord. Strijk het glazuur met een spatel of de achterkant van een lepel over de cake. Voordat je het opdient kun je het nog even in de koelkast doen zodat het glazuur iets opstijft.
En dan is het klaar. Smullen maar!
Heerlijk genieten van..
Ohw wacht. Afwas ;)
Met dank aan: Albert Heijn
Dit vind je waarschijnlijk ook leuk: stamppot à la Melle
8 Comments
leonardbouwhuis
Echt super lekker. Gelukkig hebben konijnen meer verstand van worteltrekken.
Martine
Lijkt me heerlijk!! Dit ga ik een keer maken!
BeautyFrique.com
Wat een super leuk recept zeg! Niet eens zo heel lastig om te maken. Bedankt ervoor :)
Melle
Wat een leuke reactie, graag gedaan! En eet smakelijk alvast ;)
mysupersweetlife
Bijzonder recept, lijkt me wel lekker! Ga het binnenkort vast eens uitproberen! wat heb jij trouwens een leuke blog. Volgens mij volg ik je nog niet. Heb je ook bloglovin? Hopelijk neem je ook eens een kijkje op mijn blog!
Liefs
Melle
Dankjewel! Je kunt op Bloglovin via Search for blogs mijn url (www.doormelle.wordpress.com) invullen en dan kun je mijn blog toevoegen aan je lijstje :D Zal die van jou ook toevoegen aan mijn lijstje.
Femke
Top tip ;)
Nimke
Ja, lekker hea? Ik kreeg laatst wortelcake, ook echt superlekker! :D
(Trouwens, compleet ‘off topic’, ik zie ineens dat wij allebei volgende woensdag mogen komen ‘praten’… wat zijn de odds daarvan? Serieus tof!)