Recept: Worteltjestaart

Worteltjestaart

Er kwam een konijn bij de bakker.
“Heeft u ook worteltjestaart?”
“Nee”, zei de bakker. “Dat heb ik niet”.
De volgende dag kwam het konijn weer.
“Heeft u ook worteltjestaart?”
“Nee”, zei de bakker. “Dat heb ik niet”.
Nadat het konijn nog twee keer was langsgekomen wist de bakker wat hem te doen stond. Hij moest en zou een worteltjestaart maken. Hij zocht het recept, werkte de hele nacht door en stond de volgende ochtend, trots met zijn worteltjestaart op het konijn te wachten.
De deur ging open en daar stond het konijn. De bakker was er klaar voor.
“Heeft u ook worteltjestaart?”
“Ja!”, zei de bakker met vrolijk en trots. “Dat heb ik!”.
Waarop het konijn antwoordde: “vies he?”

En daar ging de reputatie van de worteltjestaart. Dankzij het konijn denkt nu half Nederland dat worteltjestaart vies is. Dat is wel jammer want worteltjestaart is namelijk erg lekker! En de grootste grap is, dat het niet eens hartig is zoals vele denken. Nee, worteltjestaart is heerlijk zoet en super lekker voor bij de thee of koffie.

Ingrediënten

Dit heb je nodig:

  • 200 g boter
  • 1 winterpeen, dun geraspt
  • 150 g fijne kristalsuiker
  • 2 eieren
  • 200 g zelfrijzend bakmeel
  • 1 tl kaneel
  • 125 g blanke rozijnen (zak 250 g)
  • 100 g verse roomkaas (kuip 150 g)
  • 125 g poedersuiker
  • 1 zakje vanillesuiker

Boter

Zo maak je het:

Smelt 150 gram boter en roer dit met de geraspte wortel, suiker, eieren en een snufje zout met een mixer of garde in een kom. Zeef het bakmeel boven het ei-wortelmengsel en roer dit samen met de kaneel erdoor. Rozijnen er nog even doorheen roeren en klaar. Dit is het beslag. Best makkelijk toch?

Voordat het beslag in de springvorm kan even het bakpapier op de bodem doen en de randen invetten met boter. Daarna kan het in de oven.  Ongeveer 45 minuten op 175°C.

Oven

Je kunt testen of het gaar is door even met een satéstokje erin te prikken. Als het schoon uit de cake komt is het klaar. Haal de cake dan uit de oven en laat het goed afkoelen.
Taart

En dan.. de toping!

Doe de rest van de boter (op kamer temperatuur, dus zacht maar niet gesmolten) in een kom samen met de roomkaas, poedersuiker en vanillesuiker. Mix het totdat er een glad geheel ontstaat.

Topping

Haal de cake uit de bakvorm en leg het op een schaal of bord. Strijk het glazuur met een spatel of de achterkant van een lepel over de cake. Voordat je het opdient kun je het nog even in de koelkast doen zodat het glazuur iets opstijft.

Topping taart

En dan is het klaar. Smullen maar!

Worteltjestaart

Heerlijk genieten van..

Ohw wacht. Afwas ;)

Afwas

Met dank aan: Albert Heijn

Dit vind je waarschijnlijk ook leuk: stamppot à la Melle

8 Comments

  1. leonardbouwhuis

    Echt super lekker. Gelukkig hebben konijnen meer verstand van worteltrekken.

  2. Martine

    Lijkt me heerlijk!! Dit ga ik een keer maken!

  3. BeautyFrique.com

    Wat een super leuk recept zeg! Niet eens zo heel lastig om te maken. Bedankt ervoor :)

  4. mysupersweetlife

    Bijzonder recept, lijkt me wel lekker! Ga het binnenkort vast eens uitproberen! wat heb jij trouwens een leuke blog. Volgens mij volg ik je nog niet. Heb je ook bloglovin? Hopelijk neem je ook eens een kijkje op mijn blog!
    Liefs

    • Melle

      Dankjewel! Je kunt op Bloglovin via Search for blogs mijn url (www.doormelle.wordpress.com) invullen en dan kun je mijn blog toevoegen aan je lijstje :D Zal die van jou ook toevoegen aan mijn lijstje.

  5. Femke

    Top tip ;)

  6. Nimke

    Ja, lekker hea? Ik kreeg laatst wortelcake, ook echt superlekker! :D
    (Trouwens, compleet ‘off topic’, ik zie ineens dat wij allebei volgende woensdag mogen komen ‘praten’… wat zijn de odds daarvan? Serieus tof!)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>