Stamppot à la Melle

20121104-135740.jpg

Ik eet eigenlijk nooit gekookte aardappelen. Ik kan ze namelijk niet goed bewaren. Nadat ik er een paar heb gebruikt beland de vaak té grote zak aardappelen in de groentela van mijn koelkast. Wanneer ik na een tijdje niks vermoedend de koelkast opentrek herinneren de aardappelbomen die uit mijn la groeien mij er aan dat ze er nog zijn. Ohw ja. Aardappelen.

Mocht je na het aardappelboom-verhaal toch aardappels willen eten, zijn er twee opties. Een kleine verpakking kopen, iets duurder maar geen boom, of stamppot maken. Het laatste is mijn favoriet. Vooral in de winter!

Vandaag op het menu:

Stamppot rauwe andijvie à la Melle (voor 3 personen)

Benodigdheden

Wat heb je (ongeveer) nodig?

  • 1 kg kruimige aardappelen
  • Rauwe andijvie, zak van 250 gram
  • Boter
  • Vegetarische spekjes
  • Paprika
  • Peper/zout
  • Kaas
  • Crème fraîche
  • Paneermeel

Hoe maak je deze overheerlijke stamppot?

Aardappelen schillen

Schil de aardappelen en snij ze in stukken. Hoe kleiner de stukjes, hoe sneller ze gekookt zijn. Kook de aardappelen in ruim water ongeveer 15 minuten. Je kunt met je vork prikken om te kijken of ze klaar zijn. Als het soepel gaat zijn ze klaar. Je kunt ze dan afgieten.

Paprika snijden

Wanneer de aardappelen koken kun jij vast de paprika in stukjes snijden en de spekjes in een beetje olijfolie bakken.

Stamppot - puree

Een pan vol gekookte aardappelen. Chapeau! Sta je klaar je stamper in hand? Klaar voor de start? Stamppot. Om er een fijne puree van te maken voeg je een flinke scheut melk en ongeveer 2 eetlepels boter toe en stamp je het tot een zacht geheel. Eventueel kun je meer melk of boter toevoegen, gewoon even proeven en kijken of het nodig is.

Paprika toevoegen

Nu ga je de groenten toevoegen. Je kunt beginnen met de stukjes paprika door de puree te stampen. Daarna kan de rauwe andijvie er bij. Ik vind het fijn om steeds een handje erbij te doen, te stampen en weer een handje. Zo ga je door tot je het goed vindt, ik heb iets meer dan de helft van de zak gebruikt.

Stamppot

Als laatste voeg je de spekjes toe en stamp je dit tot een geheel. Ziet er al lekker uit! In principe kun je het zo opdienen, je kunt het geheel ook nog even in de oven doen

Ovenpannetjes

Verdeel de stamppot in twee ovenpannetje (dan houd je nog wat over wat je nog een paar dagen in de koelkast kunt bewaren), of in een ovenschaal, wat je maar hebt. Vervolgens smeer je de bovenkant met de achterkant van je lepel in met een dun laagje crème fraîche. Daar overheen wat geraspte kaas en een dun laagje paneermeel (anders krijg je zo’n droge mond bij het eten ;)).

Dit geheel doe je in de oven, een kwartiertje op 200 graden. Het bovenste laagje wordt dan lekker knapperig.

Eet smakelijk

Eet smakelijk!

Heb jij ook een lievelingsrecept? Laat het me weten! Ik ben benieuwd :)

4 Comments

  1. leonardbouwhuis

    Ik proef de Kallepoetemesjoe. Niet verrmeld maar zit er ongetwijfeld in. Mmmmmmmmmmm, VanMelle!

  2. “Ik ben er helemaal spannend van!” « Door Melle

    […] het mailtje te openen of je bent heel erg benieuwd wat je gasten van je zelf gemaakte overheerlijke andijviestamppot vinden. Zo’n dergelijke situatie had ik laatst. Ik vond het zo […]

  3. Limoentje

    Mmmm! Deze klinkt lekker! Ik ben dol op andijvestamppot, met paprika heb ik echter nog nooit geprobeerd.

    • Melle

      De basis is inderdaad zonder paprika. Ik vind paprika erg lekker dus besloot om het eens er doorheen te doen. Bleek wel een succes :) Als je het een keer gemaakt hebt, laat je me dan weten hoe het was? :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>