Mannen, vrouwen en taal

Conversatie
Door: AJ Cann

Een moment waar je helemaal van ondersteboven kunt zijn. Zo’n geweldig gevoel! Je kunt de hele wereld aan! Eureka! Ik heb dat echt, zelden. Maar als ik het heb, dan is het geweldig, uniek en onvergetelijk. Zo’n moment had ik toen ik me ging voorbereiden op een college over mannen, vrouwen en hun taalgebruik. Zo herkenbaar!

Ja, je las het goed, ik was een college aan het voorbereiden. Niet echt het moment waarop je zo’n eureka-moment zou verwachten. De voorgaande stof was een beetje droog. maar dit was eureka omdat dit ontzettend herkenbaar was! Het verschil tussen mannen en vrouwen werd duidelijk. Denk je dat je uniek bent, dat is dus niet zo – maar dat maakt het juist ook leu

Tijdens het gesprek
Als iemand iets vertelt kun je naast mmm’en gebruik maken van de ga-door-ja, op deze manier laat je weten dat je luistert. Vrouwen kunnen dat heel goed en doen dat ook. Mannen doen dat eigenlijk alleen wanneer ze het met de ander eens zijn. En hoe onbegrepen voelen vrouwen zich als dit dus voor komt!

Vrouw:           “Joehoe ik praat tegen je”
Man:               “Jaahaa ik luister”
Vrouw:           “Nou zo doe je anders niet..!” >.<

Vragen
Als een man iets wil weten, dan vraagt hij dat. Heel simpel, helder, praktisch en doeltreffend. Zoals mannen dat kunnen. Als een vrouw iets vraagt wil ze niet altijd een antwoord, zij doet dat ook vaak om sociale redenen, ze wil daarmee het gesprek op gang brengen of houden. Herkenbaar, hè?

Vrouw: “Je bent de hele middag al aan het gamen. Is het leuk?”
Man: “Ja heel erg want *bits, bites, bliep, controller, multiplayer, cheaten, pixel, full hd, bliep, bits, bites, game system, videokaart*
Vrouw: ‘-_-

Problemen: delen of oplossingen
Vrouwen vertellen elkaar het liefste hun problemen. Dat doen ze nu eenmaal graag, en veel. Dat schept een band. Wanneer Henrieke haar vriend Bert haar ervaringen vertelt en problemen deelt is de Bert geneigd om oplossingen te bedenken en advies te geven. En hoe handig is het dan om te weten dat Henrieke haar problemen deelde om ervaringen uit te wisselen en eventueel medeleven te ontvangen in plaats van direct te horen wat ze er aan kan doen. Hoezo, ze voelt zich niet begrepen?

Nu je dit weet, ga je waarschijnlijk, net als ik toen, heel anders naar gesprekken kijken. Laat me vooral weten of dat bij jou ook het geval was en of je ook dingen anders bent gaan doen :D.

Bron: Berenst, J. (2011) Identiteiten en Sociale Relaties in Gesprekken, syllabus bij het college gespreksanalyse. Groningen: Rijksuniversiteit Groningen, faculteit der Letteren.

4 Comments

  1. lauradenkt

    Hahaha ja, dat eerste inderdaad, grappig :P

  2. Nimke

    Hé, ik begon met lezen en dacht ineens: dit heb ik ook gehad! Ik geloof dat jij ook CIW doet op de RUG? ;) Leuk hea? :D

    • Melle

      Doe inderdaad CIW. Jij ook zo te lezen op je site :)

      • Nimke

        Jep :) Een jaartje hoger geloof ik, al kan ik nog steeds niet met zekerheid zeggen hoe het zit… en ik begin me ineens ook af te vragen of ik je gisteren niet gezien heb met BOMmen in de Aclo? (oh, wat is bloggen toch eigenlijk erg… :P)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>