
Sommige mensen studeren hele moeilijke dingen. De namen verklappen soms al hoe moeilijk ze zijn. Want zeg nou zelf, als je iets studeert waar veel mensen niet echt een beeld bij kunnen vormen, dan moet het wel een hele moeilijke studie zijn. Dan moet jij wel heel slim zijn om die moeilijke studie te kunnen studeren. Wanneer iemand een taal studeert aan de universiteit dan kan ik me daar best een (oppervlakkig) beeld bij schetsen. Je studeert immers niet alleen Engels maar ook leer je over de cultuur. Ja, precies. Maar wat wordt iemand als hij groot is als hij is afgestudeerd bij Econometrics and Operations Research of Financial Services Management?
Toen ik klein was en op de basisschool zat wilde ik juf worden. In het ziekenhuis werken leek me ook wel interessant alleen kon ik niet zo goed tegen bloed. Ik heb het nog nooit meegemaakt dat iemand toen zei dat hij of zij accountant wilde worden, of rijk wilde worden binnen de financiële sector. Het bleef bij beroepen als brandweerman, dierenverzorger (dolfijnen trainer, hou op zeg) of verpleegster. Toen het na de middelbare school tijd was om een beroepsopleiding te kiezen dacht ik nog aan kapster. Dat leek me wel wat en ik had immers talent. Van opsteken tot invlechten. Ik kon dat. Mijn ouders dachten daar anders over. Als ik het niet meer leuk zou vinden zou ik me moeten omscholen. En dat wilde ik niet. Je moet gaan voor je passie. Dat was duidelijk. Je ging een opleiding tot kok doen omdat je van koken en eten houdt of een opleiding zodat je kunt werken met gehandicapten omdat je iets voor de mensheid wilt betekenen.
Ik vraag me eigenlijk altijd af wanneer iemand vertelt wat hij of zij studeert wat je er later mee kunt worden en, belangrijker, wat diegene waarmee ik sta te prater er later mee wil worden. De tip is, gewoon vragen! Bij voorkeur met het ‘als je later groot bent’ stukje erbij. De praktijk leert dat mensen dat leuk vinden en het zorgt er direct voor dat je op een Jip en Janneke manier, precies het niveau waarop je het wilt hebben, antwoord krijgt op deze brandende vraag.
Natuurlijk kun je ook altijd even een website raadplegen, als is dat wat asociaal als je met iemand in gesprek bent. Het blijkt namelijk dat Financial Services Management je opleidt tot financieel dienstverlener in de ruimste zin van het woord. Je weet wel, diegene die met zijn of haar functie binnen de bank- en het verzekeringsleven zowel zakelijke als particuliere klanten bedient.
Organisaties sluiten overigens helemaal aan bij de ik-geef-mijn-opleiding-een-moeilijke-naam-dan-lijkt-het-beter-trend. Hun functies omschrijven zij vaak ook mooier dan ze misschien werkelijk zijn. Want je kunt natuurlijk arts worden, maar ook Inventory Control Employee of Contentmedewerker voor consistente benamingen. Als dat geen moeilijke functie is?
Ik houd het wel bij communicatiemiep.
3 Comments
Nimke
Nou ja, eigenlijk leer je niet heel veel cultuur, maar meer literatuur ;) En door alle opdrachten voor de taal en literatuur, leer je dan weer cultuur :P De ingewijden hebben het dus ook altijd over Engelse Taal en Literatuur!
Maar goed, daar gaat het nu niet over… ik zou namelijk niet graag hebben dat je het mij vroeg, want ik weet het niet. Ik heb het nooit geweten (nee, nog niet eens juf of prinses ofzo). En dus studeer ik gewoon alles wat ik leuk vind! En eigenlijk vind ik Engelse Communicatiemiep best een leuk oplossing :D
leonardbouwhuis
Toen ik als kleine jongen boven het rookluik hing van de feestzaal en ik ademloos lag te luisteren en kijken naar de conferencier die daar met zijn verhalen de bruiloftsgangers vermaakte, wist ik het: ik word praatjesmaker. Het heeft ruim 50 jaar geduurd. En het is gelukt.
lauradenkt
Nou, ik vind het soms wel irritant als mensen dat vragen hoor, wat je ermee kan :P Maar alleen als je ergens bent waar je veel nieuwe mensen leert kennen en je steeds hetzelfde verhaal moet vertellen.